Winnenden productive urban neighbourhood

​We are pleased to present you our competition entry for the International Building Exhibition 2027 (IBA'27) of the productive urban neighbourhood of Winnenden.

In terms of urban development, the new, productive urban neighbourhood fits into the existing, heterogeneous context as a natural linking element. In the north, the urban structure is based on the compact bodies of the neighboring commercial areas and access roads, while noise generation, density and height gradually decrease in the south-west and the quarter opens up to the scenic view of the Bachtal. The “Quartiers Start-Up” as the face and connection point to the Winnenden city center and the “Experimental Fablab” as the entrance building on the main road form individual high points, which, based on the historic Schwaikheim gate tower, serve as an orientation point for the quarter. Two main development axes along the contour lines subdivide the quarter into three sub-areas with different mixes and building typologies. The individual building plots within these subareas create high-quality indoor and outdoor spaces with their distinctive shape, building typologies and clearly defined spatial edges and enable different subdivisions and correspondingly flexible investment opportunities.

Area 1 "Transparent vertical production"

In the northern part of the area, production, laboratory, office and greenhouses are concentrated in vertically organized production facilities, bringing together production, research and development in high density. Double story heights create flexible commercial and production spaces. Transparent east and west facades promote natural lighting and visibility of production and thus create a new meeting place between neighboring companies. By this, a network of relationships is created, where ideas and learning opportunities can be built up and maintained over time. The productive and recreational use of the roof creates additional energetic, programmatic and urban synergy effects.

Area 2 “Cluster Areal”

In the second area, the most diverse uses and typologies of individual production and service rooms, jointly used areas for machines and office infrastructure as well as inexpensive residential space are mixed together in an urban melting pot. They act as a mediator and shield the noise-sensitive urban living on the southern side from the unpleasant effects of the noise-intensive vertical production in the north. The efficient and compact buildings, which are arranged in parallel, are held together by a large and flexibly divisible plinth for small businesses, studios and workshops. The space in between offers external high-quality green areas, inner courtyards and the reference of commercial users to natural lighting and the public space. Excessive story units enable flexible subsequent uses and content conversions through retrofitting with mezzanine floors.

Subarea 3 "Urban Living"

In the southern area, urban living, working and communal functions in a network of intimate courtyards, squares and alleys along a boulevard are assigned to the different building types. This creates a new, small-sized scale that interlinks the district with the mixed area and rural area bordering to the south.

Circulation

The result is a superordinate spatial framework with public paths, active terraced roof areas, front zones, quiet courtyards and crossing alleys, as is often found in the inner city of Winnenden and which gives the urban quarter the necessary socio-spatial differentiations within the subareas. The MIT has a very limited but efficient access to the quarter. The delivery by large trucks for the vertical production area in the north takes place exclusively via the periphery of Marbacher Strasse with a direct connection to the B14 federal road. Smaller trucks, delivery companies and private car / car sharing are routed via a new branch of the road to parking levels, which are embedded in the terrain and at the same time represent the foundation of the individual building plots and zones. These parking levels make optimal use of the hillside location by providing space for naturally ventilated parking spaces, some of which are accessible at ground level. At the same time, they form a highly efficient and invisible network for delivery and distribution of goods within each sub-area, avoiding through traffic within the area. In the heart of the quarter, a new access route will be created in the form of an attractive “boulevard” for pedestrians and cyclists, which will connect the area to the east with the station area and is to be understood as a continuation of the inner-city pedestrian axes. A new shuttle bus loop, car sharing and bike sharing concepts complement the mobility concept. On the new boulevard with local amenities, jointly usable work and experience rooms as well as cafes / restaurants, an attractive place for residents and the wider neighborhood with a specific identity and local charisma is being created.

Boulevard with squares and gardens

The Torplatz and the Blauer Platz link the quarter horizontally along the central boulevard with the train station, Kronenplatz and the old town in the east and the natural area with communal gardens in the west. In coordination with the existing nursery, the boulevard is intended to sensitively widen and penetrate the property and thus create a new pedestrian connection to the train station. To the north and south, a green ladder structure connects the quarter with the two waters of Zipfelbach and Buchenbach and various alleys between the parcels. The element of water runs through the entire quarter as a playful and functional element. For example, the pool at the central Blauer Platz serves as a filter system, retention pool and relaxing added value for people and nature. The fountains at Torplatz offer children a spectacle to linger. Building-integrated vertical and horizontal green spaces, urban communal gardens and green corridors, as well as predominantly permeable paving also promote urban biodiversity and create a local microclimate. The boulevard mediates between urban narrow and landscaped spaces and various squares. The gate square is intended to function as the entrance gate to the productive city quarter, but with the quarter start-up it will also serve as a pioneer module for development. The Torplatz is also connected to a covered market place, which functions both as a point of sale for locally produced products and as a flexible event location and also attracts people outside the quarter. Community gardens are attached to the quarter, which, in addition to commercial vegetable production in the greenhouses, also give residents access to gardens.

Development strategy / phasing

The productive urban quarter is being realized in stages and forms an attractive open space that can be used temporarily or permanently and with various programs before construction begins. The district start-up and the covered gate area play an important role here. They have a strategic function as a socio-spatial activation of the place in order to increase the attractiveness of the place in the medium term. While buildings and infrastructures are still in the development phase, areas can inject life into the quarter through community gardens and places of artistic encounter, as a community center and a place for events. Here there are opportunities to use the initial module as a planning and marketing platform in order to charge the long-term development of a quarter with life right from the start.

The aim is to create a diverse place with maximum open space that is green and at the same time is highly urban dense and mixed. A productive quarter, which is traffic-calmed but at the same time very efficiently developed. A new space of opportunity that offers space for a variety of ways of living and working between the city of Winnenden and the Bachtal.